Presentació del Corpus de la Cuina Marinera del Garraf
Avui al migdia ha tingut lloc a l’Escola d’Hostaleria de Sitges l’acte de presentació del tan esperat Corpus de la Cuina Marinera del Garraf, una iniciativa que pretén recollir, preservar i reivindicar les receptes tradicionals lligades al mar del Garraf.
L’esdeveniment, organitzat per l’Agència NODE Garraf amb la col·laboració de l’ Escola d’Hostaleria de Sitges i diverses entitats clau del sector (gremis d’hostaleria, confraries de pescadors, el Senat Gastronòmic del Garraf, Vins del Massís del Garraf i la Diputació de Barcelona, entre altres), s’ha estructurat com una jornada gastronòmica, cultural i participativa.
Programa de la jornada
L’acte ha començat a les 12:00 h amb la benvinguda institucional i les intervencions de responsables del projecte: Marta Verdejo, presidenta de NODE Garraf; Samuel Valls, director de l’Institut Joan R. Benaprès; Joan Reyes, cap de l’Oficina Comarcal del DARPA al Garraf; i un representant de la Diputació de Barcelona.
A les 12:25 h ha tingut lloc la xerrada inspiradora titulada “La cuina com a memòria viva del territori”, a càrrec del Dr. Jordi Tresserras Juan, expert en patrimoni cultural i turisme gastronòmic. Tot seguit, a les 12:50 h, s’ha obert una taula de debat sota el títol “La força col·lectiva de la cuina marinera”, amb la participació de Jordi Gasol, Jaume Carnicer, Xavier Mestres i Samuel Valls, moderats per Josep Maria Matas.
La cloenda institucional ha estat a càrrec de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, a les 13:40 h. I finalment, a les 13:45 h, ha tingut lloc un tast de ranxos mariners, en què l’alumnat de l’Escola d’Hostaleria ha ofert una selecció de plats tradicionals del receptari marinera del Garraf.
Què és el Corpus de la Cuina Marinera del Garraf
El Corpus de la Cuina Marinera del Garraf va més enllà de ser un simple receptari: és un projecte simbòlic i emotiu que vol enllaçar passat i futur, patrimoni i innovació. Segons el web d’Origen Garraf, es defineix com “una declaració d’amor a la nostra terra i al nostre mar, un homenatge a les mans que, generació rere generació, han donat vida a una cuina autèntica, arrelada i plena d’història.”
La publicació recull unes 30 receptes tradicionals elaborades en col·laboració amb diversos xefs i cuiners del territori, amb l’objectiu de reivindicar la cuina marinera com a element patrimonial i identitari. A més, el projecte està vinculat al Senat Gastronòmic del Garraf, un fòrum que agrupa professionals del món gastronòmic amb la missió de posar en valor la cuina marina i impulsar-la des de criteris de sostenibilitat i innovació.
Amb aquesta iniciativa, la comarca del Garraf aspira a reforçar la seva oferta gastronòmica, recuperar el llegat culinari lligat al mar i convertir-lo en un atractiu turístic i cultural distintiu.