Els premis Ruralapps 2025 guardonen quatre solucions tecnològiques i innovadores en el sector agroalimentari

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació reparteix 14.000 euros amb dues iniciatives guanyadores i dues nominacions premiades

Un robot elèctric i autònom per reduir costos i resoldre la manca de mà d’obra al camp i un sistema de nanosatèl·lits que garanteix cobertura global en zones sense xarxa terrestre, guanyadors de les modalitats Ruralapps-professional i Ruralapps-ciència ciutadana respectivament

La convocatòria de l’any 2025, que enguany estrena un nou format propi, ha rebut 21 candidatures, 14 per a la modalitat professional i 7 per a la de ciència ciutadana

Els guanyadors dels premis Ruralapps 2025 són un robot elèctric i autònom per reduir costos i resoldre la manca de mà d’obra al camp anomenat AG-X i un sistema de nanosatèl·lits que garanteix cobertura global en zones sense xarxa terrestre. En un acte de lliurament celebrat ahir a la fira Agrobiotech Innovation Forum a Lleida, AGRINPULSE 2024 SL i Satelio IoT Services SL han rebut un premi de 5.000 euros cadascuna per a les modalitats Ruralapps professional i Ruralapps-ciència ciutadana, respectivament.

L’edició d’enguany, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) i amb la col·laboració d’EURECAT, ha guardonat quatre solucions tecnològiques i innovadores que impulsen la transformació digital al sector agroalimentari, forestal i al món rural. A més de les iniciatives guanyadores, s’han concedit dues nominacions amb una dotació de 2.000 euros cadascuna a KPSDRONS SL, una solució digital avançada per a la gestió sostenible de boscos (modalitat Ruralapps-professional) i a PROPPOS, una plataforma digital per a la reducció del malbaratament alimentari a través de càlculs automàtics en l’entorn digital (modalitat Ruralapps-ciència ciutadana).

En total s’han repartit 14.000 euros en uns premis impulsats a través de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Agricultura, en una edició que ha rebut un total de 21 candidatures, 14 per a la modalitat professional i set per a la modalitat de ciència ciutadana. Les solucions tecnològiques presentades, tant les premiades com les finalistes, contribueixen a millorar la producció i la gestió, augmentar l’eficiència i la seguretat, reforçar la traçabilitat, optimitzar la comercialització i potenciar la presència al mercat des del camp fins al consumidor.

Aquest any 2025 s’ha convocat la 12a edició del Premi Ruralapps, amb dues categories: professional i ciència ciutadana. En aquests 12 anys i sumant l’actual convocatòria s’han presentat 296 candidatures en aquests premis, de les quals166 han estat en la modalitat de professional i 130 de ciència ciutadana.

L’acte ha estat presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig. En la seva intervenció de benvinguda, ha assegurat que “Catalunya és un país que innova, i el sector primari n’és un dels millors exemples. Els projectes guardonats avui als Premis Ruralapps 2025 ens mostren que la tecnologia no és només una eina, sinó una palanca de futur per garantir un món rural viu, fort i competitiu. Des de robots autònoms fins a nanosatèl·lits que connecten espais sense cobertura, totes aquestes solucions tenen un impacte directe en la vida de les persones que treballen la terra, gestionen els boscos i transformen els aliments. Continuarem treballant perquè la digitalització arribi a totes les explotacions, a tots els territoris i a totes les generacions. El món rural té futur, i el té gràcies a la innovació.”

A més del lliurament dels premis per part del conseller i una breu presentació individual dels finalistes i guanyadors, l’acte ha comptat amb un espectacle de benvinguda i una taula rodona amb els premiats sobre el futur de la indústria agroalimentària. A més, el director de la Unitat d’intel·ligència artificial aplicada d’EURECAT, Xavier Domingo, ha encapçalat la ponència “El futur de la tecnologia aplicada a l’àmbit de l’agricultura, ramaderia i alimentació”. L’acte, conduït i moderat per Ignasi Papell, ha conclòs amb les paraules del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, “els Premis Ruralapps 2025 són un exemple del talent, la creativitat i l’empenta innovadora que tenim al país. Vull felicitar especialment els projectes premiats i també totes les candidatures presentades, que demostren que la digitalització ja és una peça clau per reforçar la sostenibilitat, la traçabilitat i la modernització del sector agroalimentari”, ha compartit.

El lliurament dels premis Ruralapps 2025 ha tingut lloc en el marc del Novembre INNOVA, un cicle d’activitats organitzat pel Departament d’Agricultura, que té com a objectius fomentar la col·laboració i accelerar la transició cap a un model productiu més sostenible, digitalitzat i eficient. Precisament, la transformació digital al sector requereix cada vegada més eines i sistemes en tota la cadena de valor i aquest procés ve acompanyat per un creixement d’empreses que desenvolupin solucions digitals basades en dades i tecnologies emergents. Així doncs, els guardons volen fomentar aquesta innovació i el desenvolupament de noves solucions tecnològiques.

Sobre els guanyadors i nominats

  1. Guanyador: AG-X, robot elèctric i autònom d’AGRINPULSE 2024, SL (Ruralapps professional)

El robot creat per Agrin’pulse és 100% elèctric i autònom i no necessita conductor. La màquina pot fer tasques com sulfatar, passar la picadora, collir fruita o treballar en vinyes amb una separació entre files de fins a 1,5 metres, automatitzant tasques agrícoles i resolent la mancà de mà d’obra al camp. El sistema permet enganxar-hi les eines que ja utilitzen els agricultors, fet que converteix el robot en una alternativa flexible i econòmica als tractors convencionals. Amb el robot agrícola s’han reduït fins a quatre vegades els costos operatius gràcies a l’estalvi energètic, un manteniment menor i l’eliminació de combustibles fòssils.

  1. Guanyador: Servei de connectivitat NB-IoT via satèl·lit per a la digitalització del sector agroalimentari i rural (Ruralapps ciència ciutadana)

La infraestructura consisteix en una constel·lació de nanosatèl·lits en òrbita baixa que actuen com a torres mòbils a l’espai. Aquest sistema, impulsat per l’empresa Sateliot, permet connectar sensors NB-IoT en zones remotes sense cobertura terrestre i garanteix connectivitat global. En aquest sentit, elimina la necessitat d’una infraestructura física i facilita la digitalització d’activitats agrícoles, ramaderes i ambientals. L’eina, que integra intel·ligència artificial per a l’optimització de dades i processos com el reg, el seguiment de cultius o el control de bestiar, redueix costos i obre noves oportunitats per a empreses i centres de recerca.

  1. Nominat: KPSDRONS, transformació radical del procés d’inventariat forestal amb tecnologia LiDAR (Ruralapps professional)

La solució tecnològica permet fer inventaris forestals amb drons i sensors avançats. La combinació de tecnologia LiDAR aèria, terrestre i càmeres multiespectrals i tèrmiques permet obtenir dades completes del bosc amb gran precisió i rapidesa, reduint la dependència dels mètodes manuals tradicionals. La innovació consisteix en la integració de dades estructurals i fisiològiques: models 3D per calcular alçades i volums, informació detallada del sotabosc i indicadors de salut de la vegetació. L’eina aconsegueix un impacte positiu amb una gestió més eficient, un estalvi de costos i temps i la creació de noves oportunitats professionals en entorns rurals vinculades a la digitalització forestal.

  1. Nominat: PROPPOS, tecnologia per mesurar i reduir el malbaratament alimentari (Ruralapps ciència-ciutadana)

PROPPOS és una eina digital creada per Marta López Poch amb l’objectiu de mesurar el malbaratament alimentari en centres amb servei d’alimentació. La solució té dues versions, una amb una bàscula intel·ligent per registrar automàticament els aliments sobrants i l’altra amb intel·ligència artificial per calcular el menjar desaprofitat i la ingesta de manera automàtica. En aquest sentit, permet que els centres compleixin amb la normativa, millorin l’eficiència alimentària i redueixin costos. A més, l’eina contribueix a la sostenibilitat i a la reducció d’emissions de gasos amb efecte hivernacle.