L'excel·lència artesana, premiada
El conseller Òscar Ordeig destaca la “innovació”, el “treball ben fet” i la capacitat del sector per adaptar-se a noves necessitats
Un total de 15 professionals reben el diploma de Mestre Artesà Alimentari
Maurici Cot, pastisser de Llinars del Vallès especialitzat en elaboracions sense gluten i sense lactosa, ha estat distingit amb el Premi a la millor persona artesana alimentària de l’any 2025, atorgat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Cot va rebre el guardó ahir al vespre en un acte que es va celebrar a l’Espai Corberó d’Esplugues de Llobregat, que va presidir el conseller Òscar Ordeig, acompanyat pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia.
Durant l’acte també es van lliurar 15 diplomes de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement al mèrit professional, la creativitat i el domini tècnic de professionals amb una trajectòria consolidada en l’àmbit de l’artesania alimentària. Aquests diplomes tenen com a objectius promoure els valors econòmics, culturals i socials del sector a Catalunya, i contribuir a la preservació i revalorització de les petites empreses familiars agroalimentàries.
El conseller Ordeig va felicitar els premiats, i va destacar especialment la tasca de les federacions i gremis del sector, “que, amb la seva activitat permanent i les seves escoles, fan una feina imprescindible per millorar i prestigiar l’artesania alimentària”.
Ordeig també va recordar el compromís del Govern amb el sector, a través de les línies d’ajut destinades a la promoció de l’artesania alimentària, i a través de l’Estratègia alimentària de Catalunya, que inclou mesures de suport a l’assessorament en higiene i qualitat per a petits elaboradors, així com programes per fomentar el relleu generacional i l’emprenedoria.
Segons el conseller, “aquests guardons posen de manifest, any rere any, la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. La cultura i el desenvolupament d’un país estan íntimament lligats a la creativitat, la imaginació, la qualitat del treball i la capacitat d’adaptar-se a noves demandes i necessitats”.
En l’acte, el cantant Cesc Sansalvadó va presentar la cançó “Història en mil sabors”, adreçada a tots els artesans alimentaris de Catalunya.
Un premi orientat a la innovació i la inclusió
Aquest any, per primera vegada, els premis han reconegut les iniciatives que contribueixen a la millora global de l’artesania alimentària, tant en la producció de productes tradicionals com en la incorporació d’innovacions, i han posat en valor la promoció i difusió d’aquest sector arreu del territori. A més, ara hi poden participar tots els artesans, independentment de la seva edat, tot i que el fet de ser menor de 30 anys o el fet de ser es valora amb algun punt més. El guardó està dotat amb 4.000 euros.
En aquesta edició, el jurat va valorar la proposta de Maurici Cot, que, en paraules seves, “parteix del pilar de la inclusió, entesa com un valor i un compromís per crear un producte que aculli tant les persones que tenen intoleràncies al gluten o a la lactosa com aquelles que no en tenen”. La seva aposta innovadora combina qualitat, accessibilitat econòmica i una clara vocació d’ampliar l’oferta alimentària per a tothom.
Diplomes de Mestre Artesà Alimentari
Durant l’acte es van atorgar 15 diplomes, corresponents a:
·10 forners: José Bou, de Forn Pa Bou de Moncada i Reixac; Marc Parés, de Fleca Parés de Vilafranca del Penedès; Glòria Cubero, del Forn del Pi de Barcelona; Jordi Gasque, del Forn de Nulles; Francisco Javier Huerta, del Forn Sant Miquel de Molins de Rei; Jaume Junyent, de Pa artesà del Vallès de Santa Perpètua de la Mogoda; Cristina Miralles, de Forn Miralles de Barcelona; Jordi Morera, del Forn l’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú; Ramon Coma, del Forn de Pa Coma de Manresa i Joan Nogués, del Forn de Pa Sant Adjutori d’Olost.
·3 pastissers: Daniel Soto, de The cake lab de Lleida; Jaume Viñallonga, de Pastisseria Viñallonga de Montornès del Vallès i José Domingo Pardo, de la Pastisseria Divine’s de Viladecans
·1 carnisser-cansalader-xarcuter: Josep Grados, de Josep Grados Bravo de Santa Margarida de Montbui
·1 formatger: Núria Parals, de Recuits i formatges Nuri d’Ullastret
Aquests diplomes, sense dotació econòmica, es concedeixen a artesans amb un mínim de 15 anys d’experiència, i amb mèrits destacats en creativitat, coneixement tècnic i tasca divulgativa.

