El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya obre la convocatòria de formació sectorial i transversal amb 36 milions d'euros
·Les entitats de formació poden presentar la sol·licitud de subvencions fins al dia 16 de juliol a les 14 hores
·Amb aquest programa es podran formar, el 2026, fins a 115.000 persones treballadores ocupades de manera 100% subvencionada
El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, depenent del Departament d’Empresa i Treball, ha obert la convocatòria de subvencions 2025 per a programes formatius sectorials i transversals, amb un pressupost de 36 milions d’euros.
Les entitats de formació poden sol·licitar les subvencions per oferir cursos del catàleg d’especialitats formatives del Consorci fins al dia 16 de juliol a les 14 hores a través del web tramits.gencat.cat
Es preveu que unes 150 entitats rebin subvencions per oferir cursos de formació contínua, dels quals se’n beneficiaran aproximadament 115.000 persones treballadores ocupades, que podran realitzar els cursos durant l’any 2026 (durant aquest any s’estan executant els cursos corresponents a la convocatòria 2024).
Tota l’oferta del Consorci està 100% subvencionada i no té cap cost per a les persones treballadores. Aquestes actuacions es financen exclusivament a càrrec de la quota de formació professional recaptada per les aportacions de persones treballadores i empreses en les cotitzacions a la seguretat social (en concepte de formació professional).
La durada dels cursos és força variada i pot oscil·lar entre les 6 i les 150 hores, amb un mitjana de 30 hores, en funció de les competències professionals a assolir en cada formació. Pel que fa a les modalitats, hi ha formacions presencials arreu de Catalunya i també teleformació, aula virtual i formació mixta.
Aquesta convocatòria inclou programes de formació sectorial i transversal:
·Programes de formació de caràcter sectorial. S’adrecen a l'adquisició de competències professionals que responen a les necessitats específiques dels diferents sectors productius. S’hi destinen 17 milions d’euros, entre els següents sectors:
- Agroalimentària.
- Comerç.
- Construcció.
- Educació, formació i lleure.
- Indústria.
- Sanitat, afers socials i serveis a les persones.
- oServeis a les empreses.
- oTransports, comunicacions i mar.
- oTurisme, hostaleria i joc.
·Programes de formació de caràcter transversal. També s’ofereix un ampli ventall de cursos de formació per a l'obtenció de competències transversals aplicables a diversos sectors de treball. El pressupost és de 19 milions d’euros, entre els següents àmbits:
- Aplicacions informàtiques.
- Accions formatives específiques del treball autònom i de l’economia social.
- Competències transversals de gestió i habilitats personals.
- Idiomes.
- Seguretat i salut laboral.
- TIC 4.0 (especialitats de nivell de qualificació 4 i 5, és a dir, universitari).
- +Talent (especialitats de nivell de qualificació 4 i 5).
4,5 milions a formació tecnològica i 2 milions a català
El catàleg d’especialitats formatives del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya ofereix per al proper any un total de 1.475 cursos diferents, el que suposa un increment de 105 respecte a l’anterior convocatòria.
Un dels àmbits on s’han incorporat més especialitats noves és el tecnològic, concretament 28 cursos nous, com Anàlisi de dades amb Power BI, Arquitectura de ciberseguretat a Microsoft, Desenvolupament de solucions generadores d'IA amb el servei Azure OpenAI, Desenvolupament i implementació de solucions amb Microsoft Power Platforms, Administració i ampliació de Microsoft 365 Copilot, Ethical Hacker - Cisco o Suport i operacions bàsiques en sistemes TIC - CCST IT Support.
En total, en aquesta convocatòria el Consorci destina a formació tecnològica més de 4,5 milions d’euros.
D’altra banda, el Consorci també augmenta aquest any el pressupost destinat a cursos de català. En aquesta convocatòria, de 4,2 milions d’euros destinats a formació en idiomes, es reserven 500.000 euros per a cursos de català, que se sumen a l’1,5 milions que es reservaran a la convocatòria de formació formal (cursos vinculats a l’obtenció de certificats professionals) que el Consorci publicarà cap a l’octubre.
Així doncs, 2 milions d’euros per a formació en llengua catalana en diversosnivells -el doble que l’anterior convocatòria-, amb el que s’espera formar unes 2.000 persones treballadores.
63,6 milions el 2026 en programes de formació i orientació
A més, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya té previst obrir a l’octubre la convocatòria de subvencions per als programes de formació vinculats a certificats professionals (13 milions d’euros, previsió de formar 20.000 persones) i, al juliol, la convocatòria del programa d’orientació professional per a persones treballadores ocupades “Projecta’t” (14,6 milions d’euros, previsió d’orientar 10.000 persones).
En total, l’any vinent el Consorci destinarà 63,6 milions d’euros a programes de formació i orientació per a persones treballadores ocupades, amb la previsió de formar i orientar aproximadament 145.000 persones.
El Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya està format per la Generalitat de Catalunya i els agents socials més representatius (UGT, CCOO, Pimec i Foment del Treball) i va néixer l’any 2004 per impulsar i gestionar programes de formació i qualificació laboral subvencionats per a les persones treballadores ocupades. La seva missió és garantir que les persones treballadores en actiu mantenen el seu lloc de treball i avancen professionalment, i en conseqüència, contribuir a fer que les empreses siguin més competitives i innovadores gràcies a la capacitació i al talent dels seus equips.