Vilafranca del Penedès impulsa el primer Mes de l'Enoturisme per consolidar-se com a capital del vi català

Vilafranca del Penedès ha presentat avui, a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, la primera edició del Mes de l’Enoturisme, una proposta que vol situar la ciutat al nivell de les grans destinacions enoturístiques internacionals. L’objectiu és reforçar el posicionament de Vilafranca com a capital del vi, aprofitant la riquesa vitivinícola, cultural i turística del territori i oferint activitats durant tot el mes de novembre.

La regidora de Turisme, Gemma Romeu, que estava acompanyada a la roda de premsa pel director del Vinseum, Xavier Fornos, i el director de l’Escola d’Enoturisme, Gerard Domingo, ha declarat que “Vilafranca té l’oportunitat i la responsabilitat de projectar-se com a destinació enoturística de primer nivell. El vi forma part de la nostra identitat, de la nostra economia i del nostre patrimoni, i és també un motor per atraure visitants i generar noves oportunitats per al conjunt de la ciutat”.

Imatge
 

A escala internacional, ciutats com Yantai (Xina), Bordeus (França) o regions com Napa Valley (EUA), la Toscana (Itàlia) o Marlborough (Nova Zelanda) són exemples de com l’enoturisme pot transformar i dinamitzar un territori, combinant vinya, cultura i paisatge.

“Aquestes experiències internacionals ens demostren que l’enoturisme no és només una activitat cultural o de lleure, sinó un eix estratègic de desenvolupament econòmic i social. Vilafranca vol seguir aquest camí des de la seva pròpia identitat i tradició, amb una aposta com a ciutat que ja va iniciar fa més de 25 anys”, ha subratllat la regidora. 

Vilafranca, una ciutat referent en enoturisme

Amb aquesta iniciativa, Vilafranca vol incrementar l’aposta que s’ha fet per l’enoturisme,  ampliant les accions de commemoració del Dia Mundial de  l’Enoturisme i fent un pas endavant amb un mes sencer dedicat al sector. Aquesta iniciativa s’articula al voltant de la col·laboració d’institucions i equipaments clau com el Vinseum, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i altres actors referents del territori.

Un programa ampli i participatiu

El Mes de l’Enoturisme inclou un programa divers que combina tastos, jornades, esdeveniments culturals i actes institucionals:

•    Tastos professionals i populars: sessions adreçades a professionals del sector, així com propostes per al públic general, amb la participació de cellers locals i de la DO Penedès.
•    Jornades i simposis: entre les quals destaquen les I Jornades d’Enoturisme i Sostenibilitat, i el Simposi d’Agricultura Ecològica impulsat per la Generalitat de Catalunya.
•    Esdeveniments culturals: el Most Festival i la Fira del Vi Novell al Vinseum, que combinen cinema, cultura i divulgació del vi.
•    Celebracions institucionals: els 10 anys de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i el lliurament dels Premis Vinari d’Enoturisme.
•    Experiències de tast i divulgació: amb propostes obertes a la ciutadania i als visitants en diferents espais de Vilafranca.

Aquestes activitats han estat possibles gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, el Vinseum, l’Escola d’Enoturisme, la DO Penedès, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i nombroses entitats i empreses locals.

El programa d’activitats estarà actualitzant-se amb novetats al web de l’esdeveniment mesenoturisme.vilafranca.cat.

Imatge
 

Xavier Fornos, director del Vinseum, destacava que el Most Festival i la Fira del Vi Novell són “dos exemples de com cultura i vi poden anar de la mà. El Mes de l’Enoturisme ens permetrà obrir encara més les portes del museu a la ciutadania i als visitants, i demostrar que el vi és cultura viva”.

Per la seva banda, Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, subratllava que l’escola celebra enguany el seu desè aniversari, i fer-ho en el marc del Mes de l’Enoturisme “ens dona l’oportunitat de mostrar el paper formatiu i professionalitzador que juguem en el sector. És un moment clau per visibilitzar que l’enoturisme també és futur i talent”.

 

Imatge
 
 

Compromís de futur

Amb el Mes de l’Enoturisme, Vilafranca fa un pas endavant en el camí de la internacionalització i del turisme sostenible i de qualitat. L’Ajuntament reafirma el seu compromís de continuar donant suport i impuls a les iniciatives que reforcin el paper de la ciutat com a destinació de referència en el món del vi.

“Volem que aquest mes sigui el primer d’una llarga trajectòria, i que Vilafranca sigui reconeguda arreu com una ciutat on el vi, la cultura i el turisme es donen la mà”, ha conclòs Gemma Romeu, regidora de Turisme i d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.