El dissabte 10 de juliol es començarà a controlar l'accés i l'aforament a la Cova del Llop Marí de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

L’Ajuntament adoptarà mesures per conservar el valor natural d’aquest espai i evitar-hi la massificació, els accidents i les conductes incíviques
El dissabte 10 de juliol es començarà a controlar l’accés i l’aforament a la Cova del Llop Marí de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
L'interior de la Cova del Llop Marí

Amb l’objectiu de preservar l’elevat valor natural de la Cova del Llop Marí  de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i d’evitar la massificació de gent en aquest espai, on els darrers anys hi ha hagut un increment del nombre de visitants, principalment durant la temporada estival, l’Ajuntament ha establert mesures per controlar-ne l’aforament i l’accés, ja sigui per terra o per mar; i prevenir alhora els accidents i les conductes incíviques.

Per controlar l’aforament a l’interior de la Cova, limitat a 10 persones, serà obligatori per a tothom fer-ne una reserva prèvia per una franja de mitja hora a través de la pàgina web de Turisme: www.hospitalet-valldellors.cat.

Els horaris de control d’accés a la cova seran: del 10 de juliol al 12 de setembre, cada dia, de 10 a 19 h; i del 13 al 26 de setembre, de 10 a 18 h, els divendres, dissabtes i diumenges. Les tasques de control es duran a terme des de la zona de la Cova del Llop Marí a través del servei de vigilància i salvament amb un dispositiu permanent.

També es controlarà l’aforament als aparcaments que utilitzen les persones que anar a la platja del Torn, a través de la qual s’accedeix a la cova. El control es farà a la carretera del Torn que uneix la carretera nacional 340 amb la platja. Existeixen dos aparcaments amb una capacitat total de 80 vehicles. Per fer-ho, s’ha posat un punt de control al mirador del Torn, on es regularà el pas de vehicles per accedir als aparcaments. El control es farà fins al 12 de setembre de manera diària, entre les 9 i les 17 h; i del 13 al 26 de setembre, els caps de setmana, de les 11 a les 16h. A més, s’ha col·locat cartelleria informativa fixa i elements físics de control (new jerseys i tanques).

Tot i que l’ordenança de platges i de circulació de vehicles preveu que es pugui establir una taxa d’accés al medi natural en èpoques determinades i en espais on hi hagi aparcament regulat, aquest estiu no s’aplicarà cap taxa per accedir a la Cova del Llop Marí ni per accedir als aparcaments d’aquest indret.

Normatives d’aplicació

Per poder implantar aquestes mesures i disposar d’un marc legal, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha redactat una nova ordenança municipal que regula les condicions d’ús de les platges i el seu entorn, i estipula el règim sancionador per l’incompliment dels deures, prohibicions o limitacions que aquesta ordenança conté. Així mateix, ha modificat l’ordenança municipal de regulació de trànsit a les vies públiques del terme municipal per adaptar-se als continguts de l’ordenança de platges. Una de les principals novetats és que incorpora un títol dedicat a l’estacionament de les autocaravanes i un nou capítol sobre l’accés al medi natural.

La Cova del Llop Marí

A prop de la platja del Torn hi ha la misteriosa cova del Llop Marí. Es tracta d’una cavitat excavada pel mar a les entranyes de la muntanya on podem descobrir la llegenda del Llop Marí. Aquest és un animal fantàstic creat pel déu Neptú, que atacava els pirates que s’apropaven a la costa de l’Hospitalet de l’Infant i que, segons expliquen, es refugiava en aquesta cova. Sembla que fa anys que va desaparèixer, tot i que algun pescador assegura haver-lo vist encara fa poc…

Un cop a la cova es pot gaudir d’un gran espai que ens sorprendrà. Al fons d’aquesta sala hi ha una petita platja que varia les dimensions en funció de l’estat del mar.  En aquest entorn, més que paradisíac, hi ha una galeria lateral en ziga-zaga d’aproximadament 18 metres de longitud, amb una amplitud de quatre metres i una altitud de gairebé dos metres que va disminuint a mesura que s’avança. Una xemeneia dóna inici a la galeria i una espectacular columna la divideix en un punt situat enmig. En aquest meravellós entorn tots els curiosos poden observar uns interessants processos de litogènesi en el que és un espai natural únic.