On estan les compensacions del Govern a la Restauració?

43 dies demanant el passaport COVID, i 26 dies amb l´aforament limitat al 50%. On estan les compensacions?

Cal que el Govern doni resposta a la situació de les pimes i els autònoms del sector de la restauració, tenint-les en consideració i sent conscients que els ajuts són compensacions, i no pas subvencions.

Cal obrir de manera immediata una convocatòria per a la concessió de Compensacions.

Cal que el Govern compensi les pèrdues del sector a causa de les mesures establertes amb motiu de la Resolució SLT/3787/2021, de 23 de desembre, ( i les conseqüents pròrrogues) per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

El Govern continua criminalitzant l’economia amb unes mesures que “no han servit de res”; només cal mirar la situació de Catalunya comparant-la amb d’altres territoris de l’Estat espanyol.

Els resultats són diferents, i l’evolució és molt millor per la Comunitat que ha estat molt més laxa amb les restriccions a l’hostaleria. És evident la millora en la tendència de defuncions totals, tot i que gairebé recupera la normalitat el 2021, a Catalunya encara estem significativament per sobre de la mitja. Hem de dir, per ser curosos amb les conclusions, que no és tan senzill, i s’ha de tenir en compte molts altres paràmetres, dispersió de la població, edat mitja…, però posa en una clara evidència que la pandèmia es pot gestionar diferent i pot oferir millors resultats sanitaris.

Les dades van confirmant el que fa temps anem avançant. Aplicar restriccions al nostre sector no és l’única manera de gestionar la pandèmia, n’hi ha d’altres, i tenen millors resultats.

La resta de dades sanitàries, sembla increïble, però significativament millors les de la comunitat que no aplica restriccions a l’Hostaleria, inclús la IA.

Han provocat la ruïna de la restauració. de l’oci nocturn i del sector allotjaments.  Un cop més, d’un dia per l’altre, les decisions del Govern van enganxar de nou a la restauració, en vigílies de Festes, amb les neveres plenes, producte pagat a preu d’or, subministraments encarits, personal fora de l’ERTE, i reserves pels àpats de Nadal i de Cap d’Any. No cal parlar de la venda anticipada d’entrades per les Revetlles de Cap d’Any de l’oci nocturn, ni de les reserves d’Allotjament i Sopars de Fi d’Any als allotjaments.

Amb la restricció de l’aforament a la meitat en interiors, els propietaris han hagut de cancel·lar reserves amb el consegüent impacte en la facturació d’aquests dies. Aquests dies des del sector, estem fent balanç de les pèrdues derivades de les declaracions de l’HC Argimon a finals de novembre, i de les mesures del Govern.

Ja fa algunes setmanes vam insistir en demanar un canvi radical en la gestió sanitària de la COVID. Cal que s’apliquin noves receptes en la gestió de la pandèmia perquè l’economia ja ha donat senyals d’esgotament.

La improvisació és marca de la Casa. Ho hem vist amb la gestió dels positius a les escoles, el nomenament de docents substituts, els dies que s’han de fer de quarantena, o el suggeriment de l’HC Argimon de declaració auto responsable de baixa.

Vint-i-sis dies després (sense comptar els 43 d’aplicació del certificat COVID, i d’haver-nos d’enfrontar molts cops als clients) continuem pagant les conseqüències d’aquestes decisions, i i el Govern continua amagat. Cap resposta o interlocució amb el sector. Què ens han de dir? Que no han pensat en res?

Argimon, una setmana més, continua sense reunir-se amb el sector; i així des del seu nomenament. D’Empresa es suposa que deuen estar col.lapsats amb la justificació dels Ajuts de Solvència, sinó no s’explica tampoc el seu silenci.

Mentre, la Restauració i els Allotjaments continuen igual. Quina llàstima que siguem nosaltres els que haguem d’exigir un altra vegada compensacions i no ho hagi pensat abans el Govern.

Tarragona, Lleida, i Igualada, 18 de gener de 2022

 

Josep Castellarnau

FEDERACIÓ D’HOSTALERIA DE LLEIDA

President

Francesc Pintado

FEDERACIO ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS D’HOSTALERIA DE LA PROVÍNCIA DE TARRAGONA (AEHT)

President

Pere L. Santos

FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D'HOSTALERIA, RESTAURACIÓ I TURISME (FIHRT)

President