La Diputació signa un conveni per completar el desplegament de la Finestreta Única Empresarial (FUE) a Catalunya

L’objectiu és impulsar la FUE segons la Llei 18/2020 de Facilitació de l’Activitat Econòmica, adaptar-la als mitjans digitals i facilitar que la informació estigui unificada en un únic portal electrònic

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha signat aquest dijous a Barcelona un conveni per completar el desplegament de la Finestreta Única Empresarial (FUE) a Catalunya. Es tracta d’un acord de col·laboració que també han subscrit la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, les altres tres diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC). L’acte de signatura ha estat presidit pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i ha comptat amb la participació de representants de les diverses institucions implicades.

L’objectiu del conveni és estrènyer la col·laboració de totes les administracions i institucions signants per fer evolucionar el model de la FUE en la línia que preveu la llei 18/2020 de facilitació de l’activitat econòmica, impulsant els canvis organitzatius necessaris i l’adaptació de les plataformes tecnològiques. En aquest sentit, en els propers 4 anys, els ens signants treballaran conjuntament per a que la tramitació i serveis administratius a disposició d’autònoms i empreses siguin digitals per defecte; per a que la informació estigui unificada en un únic portal electrònic i hi hagi un desplegament del model evolucionat al món local.

Gràcies al conveni, els autònoms i empreses a partir d’ara podran accedir als serveis de la Finestreta Única Empresarial, i gestionar tots els tràmits administratius sobre la seva activitat, ja siguin de la Generalitat, locals o estatals, de manera integral i unificada a través d’un únic punt d’accés.

Es calcula que la reducció dels tràmits, la major transparència, la simplicitat dels procediments i l’eliminació del temps d’espera per iniciar l’activitat empresarial comportaran una reducció estimada de costos de 38,4 milions d’euros l’any a empresaris i autònoms, un cop la llei estigui totalment desplegada.

Les persones sol·licitants hi podran accedir per via telemàtica, a través del Canal Empresa, o de forma presencial, mitjançant la xarxa d’Oficines de Gestió Empresarial (OGE). Així, en el cas d’un autònom que vulgui obrir un negoci, per exemple un restaurant, ja no caldrà que hagi de buscar per les diferents webs quins són els tràmits a fer, ja que des de Canal Empresa o la web de l’ajuntament podrà presentar la comunicació d’obertura, demanar el permís per disposar de terrassa, fer el registre sanitari corresponent, pagar les corresponents taxes o demanar un ajut.

Projecte FUE: La Finestreta Única en la relació administració-empresa

La FUE és un projecte estratègic impulsat per la Generalitat des de 2011, a través de l’Oficina de Gestió Empresarial, amb l'objectiu de propiciar un canvi de model de relació entre empreses i Administració que faciliti l'activitat econòmica, basat en la confiança en l'empresariat. Des de la posada en marxa, ha anat incrementant el seu catàleg de tràmits i alhora, ha ampliat els tràmits disponibles en format electrònic.

La FUE ja és present a la pràctica totalitat dels municipis (97%) i ofereix servei al 95% de la població. A partir d’ara donarà cobertura als més de 650.000 autònoms i empreses de Catalunya (375.267 autònoms i 279.481 empreses segons Idescat: dades 2020).