Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant serà una de les seus del II Festival Senderista de la Costa Daurada que, com a novetat, incorpora les Terres de l'Ebre

L’esdeveniment s’amplia a dos caps de setmana i inclou més de 40 activitats senderistes i de caire lúdic: el 21, 22 i 23 d’octubre, a les Muntanyes de Prades; i el 28, 29 i 30 d’octubre, a les Terres del Mestral, de les quals forma part el nostre municipi, juntament amb Pratdip i Tivissa
 
La revista Descobrir Catalunya, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i els consells comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el BaixCamp i els municipis de la Mancomunitat formada per Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Pratdip i Tivissa, organitza els pròxims 21, 22, 23, 28, 29 i 30 d’octubre el segon Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre, un esdeveniment que arriba a la seva segona edició amb dues importants novetats: la incorporació de les Terres de l’Ebre i l’ampliació de les activitats a dos caps de setmana.
 
Es tracta de promocionar i donar a conèixer de manera lúdica els atractius naturals i paisatgístics tant de les Muntanyes de Prades (que s’estenen per les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp i la Conca de Barberà) com de les Terres de Mestral (Tivissa, Pratdip i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant).

El 21, 22 i 23 d’octubre les sortides es desenvoluparan a les Muntanyes de Prades, mentre que els dies 28, 29 i 30 tindran lloc a les Terres de Mestral. Es duran a terme més d’una quarantena d’activitats, en unes terres ideals per a la pràctica del senderisme, gràcies a la xarxa de camins i senders que recorren aquests paratges i poblets de postal, que es complementen amb un patrimoni històric i monumental esplèndid, amb productes gastronòmics autòctons de primera qualitat. Tot enmig d’uns paratges d’un relleu geològic impressionant, envoltats de boscos, avencs, cingleres, gorgs, petits rius i paisatges irrepetibles.

Terres de Mestral: paradís de mar i muntanya

Les anomenades Terres de Mestral, denominació turística de les serres que dominen els municipis de Pratdip, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Tivissa, són un paradís mediterrani de mar i muntanya. Nombrosos camins recorren aquest territori petit però de grans horitzons terra endins i mar enllà, i ens posen a l’abast pobles de bellesa corprenedora i muntanyes tan accessibles com fascinants, domini de barrancs i cingleres. Una zona d’intensa vida rural i una gastronomia rica i diversa que marida a la perfecció amb el descobriment pausat del territori que comporta la pràctica del viatge a peu. Unes terres amb un passat farcit de llegendes de vampirs, pirates,guerrillers i ermitans, moltes de les quals es podran conèixer al llarg del Festival.

Durant els dies 28, 29 i 30 es podran fer més d’una quinzena d’activitats, com rutes senderistes, descoberta de camins empedrats, passejades per la platja, ascensos a cingles i cims emblemàtics, visita al Molí d’Oli de Vandellòs, snorkel guiat, caiac a l’Ebre, etc.

Pel que fa a les Muntanyes de Prades –territori on es va desenvolupar l’any passat la primera edició del Festival Senderista–, són un dels darrers grans espais de Catalunya que espera ser declarat parc natural. A cavall de les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp i la Conca de Barberà, i també del Priorat i les Garrigues, el massís conserva algunes colònies de roure reboll úniques al nostre país, teixedes amb abundància de grèvol a les zones altes i el bosc centenari de Poblet. Al tossal de la Baltasana, amb més de 1.200 m d’altitud, hi neixen cinc rius: el Glorieta, el Brugent, el Francolí, el Siurana i el riu de Prades.

I al llarg d’aquestes muntanyes hi perviuen nombrosos pobles amb encant, com Farena, Siurana, Rojals, Alcover o Prades, per esmentar-ne alguns.

Els dies 21, 22 i 23, en aquestes muntanyes s’han programat 17 activitats de guiatge, descoberta de poblacions amb encant, observació astronòmica, sortida musical, marxa nòrdica, observació d’ocells, etnobotànica i cistelleria, entre d’altres. Es completaran amb activitats paral·leles per a tota la família com rutes a cavall, apicultura, parc de les olors, gimcana o activitats d’aventura.


Rutes guiades per professionals

Les activitats d’aquesta segona edició del Festival Senderista de la Costa DauradaTerres de l’Ebre seran dirigides per diverses empreses de guiatge locals, amb l’objectiu de posar en valor la tasca dels guies que ofereixen aquests serveis i, alhora, donar un impuls a l’economia local.

Els professionals oferiran un seguit de rutes guiades adreçades als amants de la natura, especialment als que gaudeixen caminant amb tranquil·litat per la muntanya, descobrint cada racó i detall de l’entorn. També van destinades als amants de la marxa nòrdica, una proposta molt més esportiva però totalment respectuosa amb el medi. Cal assenyalar que totes les activitats són accessibles per al públic familiar, ja que s’han dissenyat pensant en els petits, els senderistes del futur, els que han de vetllar, respectar i mantenir l’estima per la muntanya.

Durant els dies del Festival els professionals acompanyaran els senderistes en grups reduïts per tal d’aportar màxima seguretat en cada ruta gràcies a la seva formació i experiència a la muntanya. Alhora, col·laboraran en la interpretació de l’entorn natural i cultural, posant especial atenció en racons i detalls del trajecte, que descobriran pas a pas.

Concurs fotogràfic

Una altra de les novetats d’aquesta edició és el concurs fotogràfic que organitza el Festival amb l’objectiu de difondre a través de les xarxes les millors instantànies dels indrets que es visitin i de les activitats que es duguin a terme. Els participants han de publicar les imatges que captin durant qualsevol de les sortides a les xarxes socials, amb l’etiqueta #SenderistaFest22. Els guanyadors rebran productes i experiències locals, així com la subscripció d'un any a la revista Descobrir Catalunya, on es publicarà el nom dels afortunats, al número de desembre. El termini per enviar les fotos és el 31 d’octubre.

Inspira’t: menjar, dormir i visitar l’entorn

Per tal de facilitar l’estada als participants del Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre, a la web https://festivalsenderistacostadaurada.cat trobaran sengles apartats sota el nom Inspira’t, tant a les Terres de Mestral com a les Muntanyes de Prades. Es tracta d’informació pràctica per al visitant a l’hora d’escollir restaurant o lloc per pernoctar, amb un ampli ventall de possibilitats dins de les poblacions respectives. Així mateix, a la web es destaquen els indrets turístics imprescindibles que cal visitar, com ermites, llogarrets, fonts, coves, avencs, cims, etc

Senderisme responsable

L’esdeveniment aposta per un model turístic responsable, de proximitat, que col·labori a potenciar l’economia local i a consolidar la població d’algunes de les parts menys conegudes de Catalunya sense malmetre els seus atractius culturals i naturals. Així, una de les fites del Festival Senderista de la Costa Daurada-Terres de l’Ebre és vetllar pel respecte a la natura i pel civisme en cada una de les sortides.

A la web del Festival es dedica una secció a consells pràctics a l’hora de planificar una ruta i dur-la a terme amb responsabilitat i respecte per l’entorn.

Inscripcions

Les inscripcions en cada una de les rutes o propostes es podran fer seguint les indicacions de cada operador que es troben al programa que es pot consultar al web https://festivalsenderistacostadaurada.cat.

En finalitzar cada una de les propostes guiades hi haurà una activitat complementària i un tastet de productes del territori. El preu de cada sortida té un cost de 15 euros per als adults (a partir dels 16 anys) i de 3 euros fins als 15 anys.