L'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors ja té el distintiu que reconeix els dos senders blaus que atresora el municipi
Està formada per l’alcalde i tres membres de l’Ajuntament i per tres tècnics externs del sector jurídic i energètic de reconegut prestigi
Aquesta comissió està integrada per l’alcalde i tres membres més del consistori (la secretària, l’interventor i el gerent de l’empresa municipal de Promoció econòmica, IDETSA) i per tres tècnics externs del sector jurídic i energètic (Maite Masià, exdirectora de l’Institut Català d’Energia; Jaume Marfà, advocat professor de la facultat de Dret d’ESADE; i Santiago Parés, físic especialista en energies renovables i sector eòlic).
Aquest grup de persones acompanyarà l’Ajuntament en el disseny del procés que hauria de permetre implantar i posar en marxa aquest projecte. Entre altres tasques, aquest equip l’assessorarà en la redacció dels estatuts d’una societat mercantil, inicialment de titularitat 100% municipal, que tingui per objecte la construcció, gestió i explotació d’un parc generador d’energia eòlica en terrenys de titularitat municipal i que es pugui arribar a convertir en una societat d’economia mixta amb la incorporació de socis privats provinents del sector elèctric i de ciutadans i ciutadanes que vulguin invertir-hi.
Cal tenir en compte que l’activitat de producció d’energia elèctrica no la pot dur a terme l’Ajuntament directament, sinó que ho ha de fer a través d’una altra entitat amb personalitat jurídica diferenciada.
La comissió d’estudi elaborarà una memòria justificativa de la iniciativa que, segons es preveu, estarà enllestida en les properes setmanes. Aquesta memòria serà sotmesa a la votació del Ple de l’Ajuntament. En cas de ser aprovada, s’obriria després un període d’informació pública. L’aprovació final de l’expedient aniria a càrrec del Ple.
Característiques principals del projecte del parc eòlic
El parc eòlic que l’Ajuntament vol construir i explotar estaria format per quatre aerogeneradors, que s’instal·larien en parcel·les que són de titularitat municipal, no incloses en cap zona de protecció ambiental. Aquestes parcel·les estan ubicades al paratge conegut com a «Coll del Vent», entre les dues centrals nuclears i la tèrmica, en uns terrenys que reben la consideració de muntanya comunal, declarada d’utilitat pública, que han patit incendis en els darrers 30 anys, la qual cosa permet justificar la compatibilitat en el domini públic forestal i la regeneració del bosc.
Els aerogeneradors que es preveu instal·lar han d’ubicar-se en àrees amb un potencial eòlic de vent de velocitat mitjana superior a 5,5 m/s a 80 m (segons el Mapa de recursos eòlics de Catalunya). A la zona proposada, es poden donar vents, a 80 m, d’entre 6 i 8 m/s. En aquest sentit, l’Ajuntament està en procés de licitar la instal·lació d’una torre anemomètrica per tal d’acabar de mesurar la força del vent en aquestes parcel·les municipals.
La construcció de les instal·lacions suposa una inversió aproximada de 20 milions d’euros.Per finançar-la, l’Ajuntament podria recórrer al finançament extern i també optar a subvencions.