Josep Ginesta, a la presentació de l'estudi ‘Incapacitat Temporal' al teixit empresarial de Tarragona: “Hem de guanyar consciència de la problemàtica i l'alt cost econòmic i social de les baixes laborals al nostre país”

L’informe de l’Observatori de PIMEC constata que la incapacitat temporal a Catalunya s’ha doblat en els darrers deu anys i comporta uns costos anuals directes i indirectes de més de 25.100 milions d’euros, el 9,28% del PIB

Tarragona, 19 d’abril del 2024. “Hem de guanyar consciència de la problemàtica i l’alt cost econòmic i social de les baixes laborals al nostre país”. Així ho ha dit el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, durant la presentació a la seu de la patronal a Tarragona de l’estudi sobre la incapacitat temporal en la qual s’han donat a conèixer les principals dades i conclusions de l’informe al teixit empresarial del territori.

Per la seva part, el president de PIMEC Tarragona, Jordi Ciuraneta, ha expressat durant la seva intervenció que “l’absentisme per IT suposa per a les empreses un problema de productivitat i costos pel que fa a l’activitat econòmica i a la gestió de les baixes“. Ciuraneta també ha manifestat que “és indispensable que tractem de manera oberta i amb tots els agents implicats el tema de l’alta incidència de baixes laborals que tenim a Catalunya perquè afecta les persones treballadores, però també al dia a dia del teixit empresarial”.

La jornada ha anat a càrrec del secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, que ha explicat que “la problemàtica sobre l’absentisme per incapacitat temporal té origen multifactorial”. En aquest sentit, Ginesta ha manifestat que l’alta incidència té un impacte directe en “les persones i la seva salut, en l’economia del país i en la productivitat i competitivitat de les empreses”. El secretari general de la patronal ha explicat que “Tarragona, juntament amb Barcelona, són les dues demarcacions amb més incidència de baixes laborals, amb gairebé deu punts per sobre de la resta de territoris”. Josep Ginesta ha conclòs la seva intervenció assegurant a l’empresariat tarragoní que “hem recollit el reclam del teixit empresarial català perquè no podem continuar donant l’esquena a aquest problema”.

Les dades i conclusions de l’estudi

El secretari general de PIMEC ha explicat que la tendència a l’alça de les baixes laborals per IT suposa uns costos per a les empreses de 2.420 euros anuals de mitjana per persona treballadora, un 6,5% del cost laboral anual total. En aquest sentit, ha concretat que des del punt de vista agregat dels costos a càrrec de les empreses i del Sistema de la Seguretat Social, l’import en prestacions per incapacitat temporal fou el 2022 de  2.745 milions d’euros, que representa l’1,01% del PIB de Catalunya en termes relatius. Ginesta ha apuntat que si s’afegeixen els costos directes amb complements a les prestacions i cotitzacions que abonen les empreses i els costos indirectes derivats del cost d’oportunitat per la pèrdua d’ingressos de les empreses, “els costos superen els 25.100 milions d’euros anuals a Catalunya, representant el 9,28% del PIB català”.

Una de les conclusions més rellevants de l’estudi de l’Observatori és que “a mesura que les empreses creixen en grandària, les hores mitjanes per persona treballadora i els costos d’incapacitat temporal també augmenten”, segons ha explicat Josep Ginesta. Seguidament, ha concretat que “les empreses industrials són les que presenten una major incidència i costos laborals, en canvi, la construcció és el sector que registra els nivells més baixos a partir del 2022”.

L’informe també assenyala que durant els períodes normals de cicles econòmics positius, les baixes per incapacitat temporal mostren una tendència a augmentar. Excepcionalment, la pandèmia ha alterat les dinàmiques que connectaven la incapacitat temporal amb el cicle econòmic a conseqüència de les baixes temporals per covid-19. De fet, la patronal constata la regressió entre la taxa d’atur i la incidència d’incapacitat temporal, de forma que a mesura que creix la taxa d’atur, es redueix ostensiblement la incidència de les baixes per incapacitat temporal, i quan la taxa d’atur es redueix, s’incrementen les baixes.

Les propostes de PIMEC

La patronal ha presentat durant l’acte algunes de les propostes per reduir l’alta incidència de la IT per contingències comunes i millorar la gestió de les baixes laborals: un millor aprofitament de la infraestructura de mútues col·laboradores de la Seguretat Social i que puguin realitzar les altes i baixes també per contingències comunes, millorar la capacitat de planificació de les empreses establint alertes immediates quan es produeixen baixes, una millora en la gestió administrativa a l’atenció primària de la incapacitat temporal, millorar els sistemes de control de la incapacitat temporal i campanyes de sensibilització de les empreses.