La Diputació de Tarragona impulsa el treball en xarxa i la projecció dels festivals i grans esdeveniments culturals i estratègics de la demarcació
Una cinquantena de representants d’aquests esdeveniments participen en una jornada de treball al Palau Bofarull de la Diputació a Reus, per propiciar aliances i intercanvi de coneixement
Potenciar l’impacte col·lectiu dels esdeveniments estratègics de la demarcació de Tarragona, per donar-los més visibilitat, incidència i capacitat de generar beneficis socials, culturals i econòmics per al territori, i alhora fer que la cultura de la demarcació tingui un nom propi. Amb aquests objectius bàsics, la Diputació de Tarragona ha convocat a una jornada de treball, aquest dimarts, a una cinquantena de representants de festivals i altres grans esdeveniments culturals que se celebren al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.
A l’acte, que ha tingut lloc al Palau Bofarull de la Diputació a Reus, hi han participat ajuntaments, entitats i empreses que han rebut ajuts de la Diputació a través de les convocatòries per a activitats estratègiques i d’especial impacte i rellevància (convocatòries per a ens locals, per a entitats sense ànim de lucre, i per a microempreses i professionals autònoms). Es consideren activitats estratègiques les actuacions culturals d’interès públic de gran envergadura, diferenciadores, amb un alt valor cultural, patrimonial o educatiu, i destaquen per la seva excel·lència i singularitat.
“Alhora, ens hi referim com a estratègiques perquè esdevenen un motor cultural, tant en creació de cultura com en producció i exhibició, i perquè alhora ens identifiquen com a territori i ens projecten arreu del país”, ha assenyalat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, en l’obertura de la jornada. Segons ha afegit, “el gran potencial i la gran realitat cultural que representen ens duen a apostar-hi encara més, amb més dotació econòmica, més avantatges i també amb la creació d’una xarxa col·laborativa que ens ha de servir a tothom, el sector públic i el privat, a teixir aliances i enriquir-nos mútuament amb l’intercanvi de coneixement i de recursos”. En aquest sentit, la jornada insta al treball en xarxa entre diferents esdeveniments culturals, facilitant a la col·laboració mútua i a l’establiment de sinergies per assolir un benefici mutu.
Novetats de la convocatòria de 2025
També present a la jornada, el diputat delegat de l’Àrea de Promoció Social i Cultural, Òscar Sánchez, ha detallat a les persones assistents les principals novetats de les convocatòries de subvencions estratègiques i d'alt impacte 2025. Així, es mantindran les tres línies de subvencions (per a ens locals, per a entitats sense ànim de lucre, i per a microempreses) i se n’augmentarà la dotació global, que serà de 3,3M€. Aquesta xifra representa un augment de 350.000€ (un 11,6% més) en relació a l’any 2024.
Una altra novetat destacada és el pagament anticipat: un cop notificada la concessió, s’avançarà el 50% de la subvenció concedida. La previsió és que les convocatòries es publiquin al BOPT durant la primera quinzena de juny, i hi haurà temps per presentar-ne les sol·licituds fins al 25 de juliol
59 esdeveniments subvencionats l’any 2024
Durant la jornada, també s’han presentat els resultats de la diagnosi de les concessions d’aquesta línia de subvencions durant els anys 2022-2024. En aquest període, la Diputació de Tarragona ha concedit 6,6 milions d’euros per finançar el esdeveniments estratègics. Les concessions han experimentat un notable augment del 46% en comparació amb les que es van dur a terme el 2022. I també s’ha incrementat el nombre d’esdeveniments subvencionats: 31 l’any 2022; 37 l’any 2023, i 59 l’any 2024.
El balanç reflecteix que més del 30% del finançament dels projectes prové de la Diputació de Tarragona, un fet que converteix aquesta institució en un agent imprescindible per mantenir la vitalitat d’aquests esdeveniments. “En un motor que permet que els esdeveniments d’alt impacte i rellevància de les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès mantinguin la vitalitat i evolucionin”, ha indicat Òscar Sánchez.
Pel que fa a característiques, la diagnosi estableix que més del 80% dels projectes compten amb una direcció professional; el 80 % dels projectes han inclòs plans formatius i educatius; gairebé la meitat dels esdeveniments atrauen entre 1.000 i 6.000 assistents (i un 26 % en registren més de 15.000), i el 30% de les iniciatives tenen lloc en municipis de menys de 20.000 habitants.
Així mateix, més del 70% dels festivals i de les temporades de 2022 i 2023 inclouen més de 3 produccions pròpies o estrenes (amb la qual cosa es fomenta el talent local); més del 90% compten amb artistes del territori; un 18 % de les propostes inclouen artistes internacionals, i la meitat dels estratègics compten amb més de 20 anys d’història (,i si s'hi afegeixen els que tenen entre 10 i 20 anys, se supera el 77%).
La diagnosi també revela una alça en la consciència mediambiental i en el compromís per rebaixar l’empremta ecològica dels esdeveniments culturals que reben fons de la Diputació de Tarragona.
Aquests són alguns dels esdeveniments (festivals i temporades) subvencionats per la Diputació l’any 2024: