L'IPHES-CERCA inicia una prospecció arqueològica a la Balma de Castelló, a Vandellòs

Els treballs, que es duran a terme entre el 10 i el 25 d’abril, serviran per comprovar el potencial arqueològic del dipòsit sedimentari de la cavitat i formen part de la formació pràctica d’estudiants del màster en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la Universitat Rovira i Virgili

Un equip d’investigadors de l’IPHES-CERCA portarà a terme una intervenció arqueològica a la Balma de Castelló, també coneguda com la Cova del Cingle, situada al terme municipal de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). Els treballs de camp es duran a terme entre el 10 i el 25 d’abril i formen part d’un projecte de recerca en què col·labora l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. A més, tenen un fort component formatiu, ja que hi participen alumnes del màster interuniversitari Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV, dins l’assignatura “Mètodes d’excavació i registre en arqueologia del Quaternari”.

Tot i que la cavitat no figura actualment com a jaciment arqueològic a l’Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, les bones expectatives generades per la presència d’un dipòsit sedimentari ben conservat i la troballa en superfície, durant una visita a la balma d’un membre de l’IPHES-CERCA, d’una dent de cérvol (Cervus elaphus), probablement d’edat plistocena, han motivat la seva inclusió al projecte de recerca.

La intervenció consistirà en l’obertura de dues cales de petites dimensions, una a tocar de la paret interior de la balma i l’altra vora el límit extern de la superfície que queda protegida per la visera de la cavitat. L’objectiu és documentar l’estratigrafia del dipòsit en dos punts diferents per comprovar si conté restes arqueològiques i determinar-ne la cronologia. Es tracta, per tant, d’una prospecció arqueològica inicial, que permetrà establir si el lloc té interès científic per a futures intervencions més exhaustives.

La col·laboració entre l’IPHES-CERCA i l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és un bon exemple de com els centres de recerca i les institucions locals poden sumar esforços per posar en valor el patrimoni i generar coneixement. Esperem que aquesta línia de treball conjunta doni fruits positius en els propers anys.