La demarcació de Tarragona participarà a la 7a edició de ‘Benvinguts a Pagès La Festa' que torna els dies 1 i 2 d'octubre

La demarcació de Tarragona participarà a la 7a edició de Benvinguts a Pagès La Festa el primer cap de setmana d’octubre.

Els dies 1 i 2 d’octubre el territori s’apunta a la gran festa de la pagesia catalana amb una oferta pròpia de 24 explotacions agroalimentàries, 23 restaurants de proximitat, 12 allotjaments rurals i una desena d’activitats complementàries a les comarques tarragonines Podeu consultar el llistat complet clicant aquí). El cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes als pagesos i pageses de Catalunya s’ha presentat aquest matí a Tarragona, a la seu dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El projecte convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses en una oportunitat per fidelitzar nous clients. A través de les visites s’estableix una relació que permetrà a la ciutadania apropar-se a tot un món, que tot i ser fonamental, cada cop li queda més llunyà. Poder conèixer l’origen dels aliments facilita una millor alimentació i, de retruc, suposa millorar la nostra salut.

Una oferta àmplia

A la demarcació de Tarragona el públic que participi a Benvinguts a Pagès La Festa tindrà al seu abast una àmplia oferta d’activitats divulgatives. La ciutadania podrà conèixer com funciona la recol·lecta de les avellanes en una explotació que compta amb una capacitat anual de 60 tones d’aquest fruit sec, acompanyar els productors que es dediquen a la producció ecològica d’ous des d’una petita granja de Vandellós, al Baix Camp, i viure en primera persona com són els passos per a l’elaboració del vi per part d’una família que porta més de 200 anys cultivant vinya i oliveres, entre d’altres atractius.

L’oferta es complementarà amb la participació d’un total de 23 restaurants que han estat proposats pels mateixos productors i productores del projecte i la participació de 12 allotjaments rurals que oferiran estades especials durant el primer cap de setmana d’octubre.

Proximitat i arrelament al territori

El director del Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Àngel Xifré, ha explicat que «Benvinguts a Pagès permet divulgar qui hi ha darrera dels productes que mengem cada dia i encaixa amb la voluntat del Govern de la Generalitat com són l’alimentació i la salut de les persones, reforçar la venda de proximitat, la sostenibilitat ambiental i, en definitiva, aproximar la realitat rural als àmbits més urbans».

Per la seva part, la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, ha destacat «el compromís que fa molt temps mantenim amb els productors locals. La qualitat i diversitat de productes agroalimentaris del nostre territori són un actiu molt valuós que aporten singularitat i identitat pròpia i que afegeixen nous atractius per a l’activitat turística».

El director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent ha reconegut que Benvinguts a Pagès «permet fer difusió del model de turisme sostenible que volem per al nostre país a partir d’un model desestacionalitzat, desconcentrat, diversificat i que generi una major despesa i més distribuïda pel territori».

Els pagesos i pageses també han tingut protagonisme en el marc de la presentació davant els mitjans de comunicació. Des d’Oli Enrenou, Lluís Sedó, ha explicat que «la festa és una magnífica oportunitat per donar.-nos a conèixer. Nosaltres farem difusió del conreu de l’oliva i podrem visitar el molí, amb un tast d’oli inclòs». En Joan Maria Llorens, de Mel El Remei, ha reconegut que «el projecte ens ajuda a divulgar la nostra feina, hem pogut sumar un centenar de visites, a través de les quals ensenyem les abelles i la producció de la mel».

Més rutes aquest any

Una de les novetats d’aquesta edició de Benvinguts a Pagès La Festa és l’ampliació del nombre de rutes d’un dia o bé de cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites coincidint amb el primer cap de setmana d’octubre. A la demarcació de Tarragona s’han preparat les rutes Coneix la varietat paisatgística de la Costa Daurada i Viu l’essència vinícola del Priorat i de la Conca de Barberà. Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels mateixos productors i productores. Els detalls dels itineraris també es poden consultar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat

La pàgina web, eina de reserves

Les visites de Benvinguts a Pagès La Festa ja es poden reservar de manera gratuïta a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte. Fins ara, a través de la pàgina web prop d’unes 1.500 persones ja han fet la seva reserva gratuïta.