Alerta INUNCAT: les darreres previsions indiquen que les pluges al sud s'avancen al matí de demà i guanyen intensitat

Les comarques on hi ha més probabilitat que es superi el llindar de 40 l/m2 en 30 minuts són Montsià, Baix Ebre, Baix Camp i Tarragonès

Es demana molta prudència en la mobilitat a les zones on plogui intensament, i allunyar-se de rieres i zones inundables

Diumenge també hi haurà fort onatge a la meitat sud i fort vent al litoral i prelitoral central

Protecció Civil de la Generalitat, que ha activat aquest matí en ALERTA el pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT, actualitza l’alerta ja que les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que les pluges s’avançaran unes hores i s’iniciaran demà al matí a les comarques de més al sud i aniran augmentant la seva intensitat i afectació territorial.

La previsió indica que les pluges s’iniciaran al matí a les comarques de Terra Alta, Baix Ebre i Montsià. Al llarg del matí i a partir de migdia o primeres hores de la tarda s’estendran també a altres comarques (Segrià, Garrigues, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Conca de Barberà, Alt Camp, Tarragonès, Baix Penedès) i al vespre i nit deixarà d’afectar Segrià i Garrigues però augmentarà en intensitat i afectarà les comarques següents: Montsià, Baix Ebre, Baix Camp i Tarragonès, amb molta intensitat, a més de Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Alt Camp, Baix Penedès, Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat (amb una intensitat un xic menor) i Conca de Barberà amb un grau encara menor, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya.

Així doncs, Les pluges intenses amb episodis de fins a 40mm en 30 minuts, poden afectar al llarg del dia segons la previsió les comarques del Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès, Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà, Garrigues, Segrià, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Montsià, Baix Ebre i Baix Camp.

Els xàfecs sovint aniran acompanyats de tempesta, i es preveu que l’episodi comenci a partir del migdia de dissabte i s’allargui fins diumenge al matí ja amb menys probabilitat de superar el llindar d’intensitat.

Es demana molta prudència en les activitats a l’aire lliure i en la mobilitat per aquestes comarques, i especialment no circular ni travessar rieres o zones inundables ni a peu ni amb el vehicle.

Fort onatge diumenge

A banda de les pluges, per aquest cap de setmana també es preveu fort onatge al litoral des del Maresme al Montsià.

Segons l’SMC, a partir del migdia de diumenge i fins la mitjanit, s'espera maregassa (onades de més de 2,5m) a la meitat sud de Catalunya, amb notable mar de fons de component est.

Es demana molta precaució a les zones de costa, i allunyar-se de ports i espigons on trenquin fort les onades.

Prealerta VENTCAT diumenge per fort vent al litoral i prelitoral central

A més, s’ha emès una prealerta del Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) arran de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya que indiquen que a partir de diumenge al matí i fins diumenge al vespre, s'esperen localment ratxes fortes de vent de component est que poden superar el llindar de 20m/s al litoral i prelitoral central de Catalunya, des del Maresme al Tarragonès.