Visita a la granja de pollastres penedesencs, AVIAT, a L'Almadrava

En el marc de la Junta Directiva que ha tingut lloc a L'Hospitalet de l'Infant, els assistents hem conegut AVIAT , on l’Arnau Sabaté, juntament amb la seva parella, la Lídia, que en són els propietaris, ens ha fet una visita molt enriquidora.Han engegat una granja de pollastres penedesencs i un hort ecològics.

Es troben a la partida de l’Acampador, a tocar del poble de l’Almadrava, a cavall entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

L’Arnau Sabaté Gil és un dels quatre únics productors de pollastres ecològics a les comarques tarragonines i un dels dos únics de Catalunya que treballen així amb pollastres penedesencs, una raça autòctona catalana. Els seus animals no tenen vinyes a prop, però veuen la mar davant el coll de Balaguer. Són a tocar de l’Almadrava, l’indret on els pescadors de Vandellòs esperaven les valuoses tonyines mediterrànies.

En una finca de poc més de 4 ha, hi hem trobat horta ecològica, garrofers i oliveres; també un munt de pollastres penedesencs que, mentre pasturen saltant entre bancals, bosc i marges de pedra seca, poden veure com es mou la mar.

Un conjunt nombrós de petits galliners es troben repartits entre marges de pedra seca, oliveres i garrofers. Els arbres estan ben distrets amb les corredisses dels pollastres amunt i avall, i, a la vegada, estan contents i ben adobats amb la gallinassa que hi deixen. 

AVIAT col·labora amb escoles, instituts, centres de recerca i universitats.

El Gall del Penedès és l'únic producte del Penedès amb el reconeixement d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), atorgat per la Generalitat de Catalunya el 2016

Per disposar d'aquest distintiu, els pollastres de Gall del Penedès es crien a la zona geogràfica protegida per la IGP, dins del territori Penedès. La seva cria és en llibertat amb una durada mínima de 98 dies i es caracteritza per incloure llavor de raïm en la dieta, fet que li aporta gustositat a la carn i una gran proporció d’àcids grassos insaturats. Això fa que sigui més rica en ferro, més gustosa i fibrosa i que contingui més antioxidants.

Actualment, hi ha 4 criadors dins de l'IGP Gall del Penedès, a qui es pot comprar directament un exemplar de gall per rostir-lo amb prunes i pinyons a la forma tradicional, o per sortir dels convencionalismes i fer-ne servir la carn per a canelons, arrosos i altres. 

Malauradament, els pollastres d'AVIAT no es troben sota l'IGP.

Orígens i tradició

La cria del Gall del Penedès està estretament lligada al sistema tradicional d'una terra vitivinícola com és el Penedès: criança en llibertat i utilització del granet de raïm en la seva dieta. En textos antics i tradició oral s'explica com en totes les masies es criaven aquestes aus, tant per abastir el nucli familiar com per contribuir a l’economia familiar, ja que tant els ous i la carn es venien i eren molt apreciats en els mercats locals (el mercat de Vilafranca és documentat del segle XII) i en el mercat de Barcelona.

La carn del Gall gaudia de gran renom, fet que es demostra amb la celebració de la “Fira del Penedès”, que es remunta al segle XII, i que actualment és coneguda com a "Fira del Gall”, on els pagesos de la comarca sempre han pogut exposar i vendre les seves aus des de llavors. 

Contactar amb AVIAT

Contacta amb AVIAT per a fer la teva comanda a tavés del formulari o enviant un missatge al 690 248 110 

Encomana abans de dilluns.

Serveixen els dimecres i els dijous de la mateixa setmana.

https://www.aviat.cat/