El Municipi competirà aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda d´Ecovidrio


Ecovidrio, l´entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus d´envasos de vidre a Espanya, llança una nova edició del Movimiento Banderas Verdes, una iniciativa que té com objectiu guardonar l´esforç d´establiments hostalers de la zona d´hostaleria local i l´activisme dels municipis costaners per a la transició verda.
[Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant competirà aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda d´Ecovidrio]
Cartell Ecovidrio

  • Banderas Verdes premia l´esforç de l´hostaleria local i al propi consistori per el seu compromís amb el reciclatge d´envasos de vidre i la lluita contra el canvi climàtic
  • Un total de 69 restaurants, bars i quiosquets de la localitat s´han sumat ja a aquesta iniciativa en col·laboració amb l´Ajuntament de Vandellòs i L’Hospitalet de L’Infant.
  • Pals i Tossa de Mar van resultar guanyadores de l´última edició y competiran per revalidar el reconeixement juntament amb la resta de municipis participants

Aquesta edició comptarà amb la participació de 23 municipis de Catalunya, als quals s´han unit l´Ajuntament de Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant i 69 establiments hostalers de la localitat. Junts, tractaran d´incrementar els nivells de recollida selectiva d´envasos de vidre i mobilitzar al sector hostaler per a llevar-li la bandera a Pals i Tossa de Mar, guanyadors de l´última edició.

Aquesta iniciativa es va presentar divendres 16 de juliol a Mataró.

Banderas Verdes, un moviment per a la recuperació verda

Banderas Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l´aliança d´Ecovidrio amb l´hostaleria en un moment marcat la necessitat d´una transició verda. De fet, a nivell estatal, aquesta campanya es desenvolupa a 129 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents i compta amb la participació de 14.000 establiments hostalers.

Almuñécar, Marbella, Pals, Tossa de Mar, Benidorm, Dénia, Palma i San Javier van resultar guanyadors de l´última edició i competiran per revalidar el reconeixement. A l´última edició, Banderas Verdes va aconseguir elevar la recollida d´envasos de vidre fins  les 48.226 t, un 11,2% més que a l´exercici anterior. A més, gràcies al reciclat d´aquesta quantitat, es va aconseguir evitar l´emissió de 24.514 tones de CO2, equivalent a retirar 11.446 cotxes de la circulació durant un any.

La competició per la Bandera Verda

Banderas Verdes té la singularitat d´involucrar tant als ajuntaments locals com a restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general. Es tracta d’una campanya que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i de la separació i recollida selectiva dels envasos de vidre. El sector hostaler genera el 52% dels envasos de vidre d´un sol ús, i per això és clau per generar una transició real cap a un model d´economia circular.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers participants la separació d´envasos de vidre, Ecovidrio instal· larà nous contenidors i lliurarà als hostalers, de manera gratuïta, galledes per facilitar el transport dels residus d´envasos de vidre. Amb un equip humà desplegat per tota la zona, l´entitat recorrerà els establiments hostalers per informar de la campanya i fomentar la participació. A més, realitzarà un control diari dels volums d´ompliment per adaptar les rutes de recollida si és necessari.

En relació als ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per distingir amb la Bandera Verda als compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

L´augment del volum de recollida selectiva d´envasos de vidre respecte l´any anterior.
El percentatge d´hostaleria local participant i la seva col· laboració per aconseguir els objectius.
El compromís adquirit per els consistoris locals per fomentar la campanya entre l´hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

D´altra banda, els municipis que aconsegueixin incrementar els seus ratios de recollida d´envasos de vidre, encara que no siguin els que més hagin augmentat la seva xifra, rebran un reconeixement singular per part d´Ecovidrio per l´esforç realitzat i per millorar la concienciació en la seva localitat.

El reciclatge d’envasos de vidre a Vandellós i L’Hospitalet de l’Infant

L´any 2020, els ciutadans de Vandellós i L’Hospitalet de l’Infant van reciclar fins a 171 tones de residus d´envasos de vidre, que suposen 25,9 kg/habitant. Amb més de 81 contenidors, a la regió ja hi ha un iglú per cada 82 habitants.

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l´entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus i d´envasos de vidre a Espanya. Després de l’aprovació de la Llei d´Envasos i Residus d´Envasos i el començament de les seves operacions en 1998, es va convertir en l´entitat gestora d´un model de reciclat que garanteix un servei complet i al que tenen accés tots els ciutadans. En termes de financiació, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seva aportació amb el punt verd, el sistema de reciclat.

La labor d´Ecovidrio destaca per garantir el reciclat d´alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d´envasos de vidre a l´hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l´ecodisseny dels envasos.

Les últimes dues dècades, el sistema d´Ecovidrio ha permés el creixement exponencial de la taxa de reciclat passant d´un 31,3% a l´any 2000 al 76,8% en 2018, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD).

El reciclatge d´envasos de vidre és un element fundamental per a contribuir al desenvolupament sostenible i fomentar la transició cap a una economia circular contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d´envasos de vidre és una activitat que secunda el compliment de l´Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i Consum responsables i (13) Acció per al clima.

 

Per a més informació:

Gabinet de comunicació d´Ecovidrio

Adrián Rodicio / adrian.rodicio@evercom.es  / T.91 577 92 72 

Ecovidrio

Ángela González/Angela.gonzalez@ecovidrio.es / T. 606 564 855