L'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear acorda distribuir prop de 35 milions d'euros per aquest 2024

Amb aquests recursos s’impulsaran projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears

També s’ha decidit la distribució dels recursos pendents de l’any 2023

L’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear ha acordat el repartiment dels prop de 35 milions d’euros corresponents a l’exercici del 2024, en el marc de la reunió que ha mantingut aquest matí a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta. La trobada ha estat presidida pel secretari d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball, Albert Castellanos Maduell, i també hi ha assistit el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández.

El secretari Castellanos ha destacat la importància d’aquesta reunió “on s’han fixat els punts més bàsics tant de l’any 2023 com del 2024”. Així, Castellanos ha explicat que “les principals decisions que ha pres avui l’òrgan de Govern són per una banda la segona distribució de fons del 2023, i per l’altra s’ha informat de la primera distribució de recursos del 2024”.

El secretari ha assegurat que “hem garantit que entre el mes d’abril i de maig surtin convocatòries específicament destinades al territori per facilitar la seva reindustrialització, el suport a noves activitats, fomentar l’arribada d’inversió estrangera i també un suport molt transversal al conjunt del sector primari que té un pes molt significatiu”.

Durant la seva intervenció, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre ha posat en valor la feina feta pel Govern i ha recordat que “volem que els fons arribin al sector privat perquè es generi activitat econòmica alternativa al tancament de les centrals nuclears”.

L’òrgan de Govern del Fons de Transició Nuclear ha acordat destinar un total de 23,7 milions d’euros a ajudes a projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat, adaptades a la realitat territorial dels municipis afectats i focalitzades en els sectors identificats com a generadors d’ocupació i d’impacte econòmic. Els recursos es distribuiran en diferents convocatòries que es publicaran entre aquest mes d’abril i maig. Les principals línies són de foment de la reindustrialització, convocatòries per atraure inversió estrangera al territori, una línia d’incentius de noves oportunitats de negoci, i també diverses línies per a la millora de la competitivitat i sostenibilitat del sector primari.

La resta de recursos, 10,3 milions d’euros, es destinaran a finançar projectes locals i per acompanyar als projectes empresarials del Fons de Transició Nuclear.

Durant la reunió s’ha decidit la distribució dels 53 milions d’euros pendents de l’any 2023 entre els 97 municipis beneficiaris del Penta I i II de les centrals nuclears Vandellòs i Ascó que serviran per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears.

L’objectiu d’aquest fons és donar resposta a l’impacte del tancament, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià, que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós.

L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.